Zekiye Nyland

Zekiye Nyland

I møtet med andre mennesker, så er jeg ofte nysgjerrig på hvilket liv de lever. Nå har jeg hatt gleden av å snakke med mennesker i alle aldre, og med ulik bakgrunn. Den komplette storyen formidler jeg på  Fjørsilkebris den 8.mai kl 20. . Men først ønsker jeg å dele noen av mine fantastiske møter med disse menneskene her. Jeg har tidligere delt historien til Gro Steensnæs Håvåg,  Karen Sofie HessebergHeine TotlandBjørn André Widvey og Alexander Toft Søderlund  . I dag får du møte en av de sterkeste kvinnene jeg kjenner, et flott forbilde og et godt menneske. Her er Zekiyes refleksjoner om livet. 

 

Jeg er meg selv, fordi?

 

Jeg er meg selv fordi jeg aldri har latt samfunnet forme meg. Da jeg var liten så jeg for meg at jeg skulle være gift og få barn, stasjonsvogner i oppkjørselen, jobb fra 07-15, strikketøy i korgen og bakesøndager. Det ble aldri slik, heldigvis. For meg er dette ”robotlivet”, ”å følge strømmen” og alt det der, jeg trenger mer. Mer inntrykk, mer utfordring – jeg må leve. Jeg har aldri vært redd for å si det jeg mener og aldri brydd meg om hva folk sier eller tenker om meg. Hvorfor skal det ha en betydning ? Det er mitt liv og det er jeg som skal leve det. Folk vil ha meninger uansett. Det som betyr noe er ens egen lykke, de nære og kjære.

 

Hva tenker du om livet?

 

Jeg tenker vi har alle ett liv, og vi må leve det slik vi selv ønsker det. En må våge å ta egne valg, en må følge hjertet oftere. Si ”ja” selv om det skremmer deg, det vil du aldri angre på.

 

Hva er det som er så gøy med det du holder på med?

 

Som vektløfter jobber man hver dag med å bli bedre og det fører med seg både nedturer og oppturer, men stadig utvikling og oppgradering av seg selv. Dette er en idrett som ikke bare har gjort med fysisk sterkere, men også mentalt. En må glemme litt fornuft i det en liten kropp på 58 kg kaster 100 kg over hodet. Det å klare det ”utenkelige” gir en enorm mestring.

 

Hva er du redd for?

 

Å ende opp på gamlehjemmet med anger på at jeg ikke levde livet da jeg hadde sjangsen. Jeg er også bekymret for ungene mine i dagens samfunn og håper de velger å følge hjertene sine de også. Det er alt for mye press på barn og unge i dag. De skal ha toppkarakterer på skolen, ta medaljer i idretten, ha merkeklær og dyre telefoner, få mange likes på sosiale medier og til slutt ha en godt betalt jobb, stort hus og dyr bil. Jeg håper av hele mitt hjerte at ungene vil få sunne verdier, drite i de tingene som virkelig ikke gir noe tilbake, som det materialistiske eller mennesker som bare tar energi og ikke gir tilbake. Jeg håper de får seg en jobb de vil trives med, ikke en som tar livet av dem for at de skal betale ned 17 forskjellige lån for det perfekte. Da går bare livet forbi. ”Robot livet”

 

Hva ønsket du å bli når du ble stor? Hva er du nå?

 

Jeg ønsket å jobbe som dyrebeskytter, og drømte om å reise rundt så fort jeg var ferdig med videregående. Jeg mente, og mener fortsatt at mennesker har for mye makt og at vi gjør hva vi vil med dyr og natur. Jeg skulle beskytte de som ikke kunne beskytte seg selv. Å jobbe med dyr var drømmen fra jeg var liten. Men så ble jeg gravid som 16 åring, og ting ble veldig annerledes. Nå er jeg personlig trener og coach, samtidig som jeg jobber litt på en ungdomsskole. En mangel må vel være en stor sponsor som kunne hjulpet meg til å bli heltidsutøver og satse for fullt. Nå får jeg bare yte 50 % av det jeg har inne, så håper det vil komme på plass.

 

Foto: Haakon Nordvik
Foto: Haakon Nordvik

 

Om ungdom og barn

 

Jeg mener at ungdom i dag har et helt annet press enn hva vi hadde før da de stadig streber etter det helt perfekte og bekreftelser. Jeg tror de fleste lar seg påvirke og glemmer å ta et steg tilbake å tenke selvstendig. Jeg tror spørsmål som ”hvorfor tar jeg de valgene jeg gjør? Hvem ønsker JEG å være, og hvorfor?” er noe de burde stilt seg selv.

 

Hvilket råd har du å gi til de som er på vei inn i livet?

 

At de ikke må la seg bli spist opp av samfunnet. At de må være tro mot seg selv og sine verdier, hva de ønsker å bruke det ene livet de har fått utdelt til. At DE har all makt til å forme livet sitt slik de ønsker. At ikke alle valg vil være like lette, like akseptert, men igjen, gjøre det som er riktig for deg. Dessuten tror jeg vi trenger ungdom som velger å gå i mot strømmen, som kan være sunne forbilder for de yngre, og forme et bedre samfunn med bedre verdier.

 

Hva tror du på?

 

At et sterkt sinn kan få deg hvor du vil i verden.

 

Takk for praten Zekiye!

 

Om du ønsker å høre hele foredraget mitt om «Det var en gang et menneske» den 8.mai, så klikk på linken her. Ellers møter du Zekiye på «Konferansen by kvinneraadet» den 3.november. For billetter gå inn på:http://konferansen.no
Vi sees 🙂

 

Lisbeth

About the author

Lisbeth A. Spies er utdannet Markedsøkonom fra BI, og snart ferdig sertifisert NLP Coach. Hun har erfaring som leder fra ulike bedrifter de siste 10 årene, sist som daglig leder for Haugesund Sentrum.