Det var en gang en Ordfører: Arne-Christian Mohn

Det var en gang en Ordfører: Arne-Christian Mohn

I møtet med andre mennesker, så er jeg ofte nysgjerrig på hvilket liv de lever. Nå har jeg hatt gleden av å snakke med mennesker i alle aldre, og med ulik bakgrunn. Den komplette storyen formidler jeg på  Fjørsilkebris den 8.mai kl 20. . Men først ønsker jeg å dele noen av mine fantastiske møter med disse menneskene her. Jeg har tidligere delt historien til Zekiye Nyland, Gro Steensnæs Håvåg,  Karen Sofie HessebergHeine TotlandBjørn André Widvey og Alexander Toft Søderlund  . I dag får du møte et flott forbilde og et godt menneske. Her er Ordfører, Arne-Christians refleksjoner om livet. 

 

Hvilket liv lever du?

Nå er livet mitt godt. Jeg får brukt min kreativitet. Jeg lærer mye om mange forskjellige bransjer.

Et livsmotto jeg har hatt siden jeg var svært ung, var å spise kirsebær med de store. Dvs være med på mest mulig, men ikke være i front. I tillegg har jeg alltid vært tillitsvalgt siden jeg ble student som 20-åring for å kjempe for rettferdighet! Så endret det seg i midten av 40-årene. Da søkte jeg min første jobb som leder etter press fra kolleger, og jeg ble aktiv partipolitisk. Siden har jeg vært leder og aktiv politisk i økende grad. En kan si at mottoet endret seg fra å være med til å selv å ta ansvar. Fortsatt kjempe for rettferdighet, men også legge til rette for andre.

Ellers har jeg aldri planlagt mer enn et par år av gangen og beholdt spontaniteten – dóg tilpasset livsfasene.

 

Jeg er meg selv, fordi?

Jeg er trygg på meg selv. Tidligere var det viktig å tilpasse seg hva andre forventet.

Som ordfører er det også viktig  å være en forskjell fra tidligere ordførere. Samtidig er det mye enklere å være ærlig, så slipper en å forstille seg.

 

Hva tenker du ellers om livet? Er du opptatt av verdier?

Selvfølgelig, fordi «den største glede en kan ha, det er å gjøre andre glad». Det betyr å være raus og ønske andre suksess. Vi lever i et land ytterst på den grønneste gren, og da er det selvfølgelig enklere å unne andre å ha det godt.

Respekt for lov og orden har vist seg å gi gode samfunn, noe som må vernes om.

Åpenhet og inkludering er slik jeg ser det nødvendig i et multikulturelt samfunn med forskjellige religioner.

 

Hva er det som er så gøy med det du holder på med?

Å møte mange forskjellige mennesker i forskjellige bransjer som brenner for jobben sin, er utrolig gøy. Samtidig så er jeg så heldig å få holde på med hobbyen min på heltid (politikk). Det er gøy. Og på jobb er det mye humor.

 

Hva er du redd for?

Jeg er redd for at det skal skje noe med familien min, enten i form av ulykker eller sykdom. Jeg tror jeg har et relativt avklart forhold til egen sykdom og død.

Ved å gjøre grundige forarbeid og arbeide for kompromisser, er jeg ikke så redd for å gjøre feil innenfor politikken.

I det siste er jeg begynt å bli redd for hva Trump kan finne på å gjøre.

 

Hva tenker du om ungdom? De i karriere? Barnehagebarn?

Dagens ungdom er fantastisk. De er ordentlige, de er kunnskapsrike og reiser verden rundt om de vil. Det er ikke alltid så lett å finne det rette yrket, men mulighetene til å skifte er veldig gode.

Hvis de i karriere menes unge voksne, kan det være utfordrende. Det er vanskelig å få til kombinasjon yrke med mye arbeid, familie og kjæreste. Livet går veldig fort i dag, og ikke alle tar pauser og nyter livet. I utgangspunktet skulle det være lettere i dag å tilpasse seg et godt liv, og mange greier det. Samtidig ser vi at mange sliter. Norge har utfordringer med å unnga et 2/3-samfunn. Til nå har vi greid det ganske godt, men vi utfordres hele tiden.

Barnehagebarn har det bedre enn da jeg var barn. Alle har et tilbud i dag. Barnehagen sørger iallfall for at de får det godt på dagtid. Vi greier aldri å redde alle, men jeg tror vi har fortsatt litt å gå på.

 

Hvilke råd har du å gi til de som er på vei inn i livet?

Barn: Ha det gøy og være med på det de liker. Det er viktig å oppdage egne talenter og følge dem. Snakk med voksne og venner om alle problemer. Det er aldri lurt å holde inne. Respekter andre mennesker!

Ungdom: Finn ut hva du synes er gøy og hvordan du kan jobbe med det videre i livet. Husk det er mange muligheter til å skifte underveis, så det går fint å prøve seg fram. Det er utrolig viktig å ikke ta livet for alvorlig. Vær med på ting og snakk med venner og voksne om det du lurer på og evt problemer. Begynn å følge drømmene. Mange bestemmer yrkesvalg i tenårene. Husk: Det er nå du kan være med på ting uten for mye alvor. Ha det gøy. Respekter andre mennesker, spesielt de som er annerledes.

Voksne i karriere. Sett av tid til kjæreste OG VENNER. Du gjør en bedre jobb om du har et videre syn på livet. Ta ferie, ikke hopp over den. Hvis du har arbeidet hardt i en lengre periode, ta en time-out. Et triks kan være å ta en ferie/pause mellom to jobber. Har du barn og er mann, ikke la mor ta hele fødselspermisjonen. Tiden du er sammen med barnet da det er spebarn, får du mangfold tilbake senere i livet. Husk at familie alltid er viktigere enn jobb. Jobben tar nemlig slutt en gang. Husk å respektere andre menneskers meninger selv om du er uenig. Alle mennesker fortjener respekt. Noen kan ha vært uheldig med et valg tidligere i livet som har ført dem feil av sted, men de fortjener fortsatt respekt som menneske.

 

Hva tror du på?

Jeg tror på det gode i mennesket. Men det forutsetter at dette mennesket blir respektert og har det rimelig godt. Religion er viktig for mennesket, spesielt for de som savner noe eller mangler noe. Men religionene gir også gode leveregler for mennesket, slik at de kan ha det godt sammen. Oftest er det ikke religionene som det er noe galt med, men menneskenes tolkning og utnyttelse av dem.

 

Takk for praten Arne-Christian!

Hele foredraget kan du oppleve den 8.mai på Fjørsilkebris. Se her: https://konferansenbykvinneraadet.ticketco.no/det_var_en_gang_et_menneske

 

Ønsker deg en fantastisk dag!
Lisbeth

 

About the author

Lisbeth A. Spies er utdannet Markedsøkonom fra BI, og snart ferdig sertifisert NLP Coach. Hun har erfaring som leder fra ulike bedrifter de siste 10 årene, sist som daglig leder for Haugesund Sentrum.