Det var en gang, Gro prest.

Det var en gang, Gro prest.

I møtet med andre mennesker, så er jeg ofte nysgjerrig på hvilket liv de lever. Nå har jeg hatt gleden av å snakke med mennesker i alle aldre, og med ulik bakgrunn. Den komplette storyen formidler jeg på  Fjørsilkebris den 8.mai kl 20. . Men først ønsker jeg å dele noen av mine fantastiske møter med disse menneskene her. Jeg har tidligere delt historien til Karen Sofie HessebergHeine TotlandBjørn André Widvey og Alexander Toft Søderlund  . I dag får du møte Gro Steensnæs Håvåg, som for mange er et stort forbilde og et medmenneske. Les hennes refleksjoner om livet her. 

 

Om livet

Etter 68 år er livet endret til ”det bedre”.

I årene som ligger bak har jeg vært heldig som har fått møte eget og mange andre menneskers liv. Dette har gitt meg mange ”inputs” om hva som virkelig betyr noe og har reell verdi for meg.

Det var overraskende for mange da jeg ”av alle” studerte teologi og endte opp som prest. Faktisk var jeg overrasket selv også, men har ikke angret 1 sekund på dette valget. Tjenesten med mennesker i lokalsamfunnet som menighetsprest lærte meg om egen og andres tro og mangel på tro. Den siste og ”lengste delen” med tjeneste som sykehusprest formet mitt liv og synet på hva som egentlig er viktig for mennesker.

 

Jeg er meg selv, fordi?

Jeg ble også preget av tanker om at det er dagen i dag vi lever og er til – og ble  inspirert til å være den jeg er i mine relasjoner og samhandling med alle mennesker… og får mot til å være den Gud har skapt meg til å være.

 

Hva tenker du ellers om livet?

Livet er for meg en gave jeg har fått og en oppgave å forvalte på forsvarlig måte. Føler i grunnen at jeg har store verdier å forvalte. I barndommen og tidlig alder var det naturen og menneskene rundtomkring  i verden som fasinerte meg. I ungdommen var jeg heldig som kom i kontakt med KFUK og KFUM sitt arbeid med ungdomsklubb og KFUK-speiding som tok ga meg like mye energi og glede som teologistudiet og gode venner og nettverk.

 

Hva er det som er så gøy med det du driver med?

Min hobby er å leve hver eneste dag og bruke livet til noe spennende og viktig ikke bare for meg selv. Familieliv: være med barna våre og barnebarna…og slektene runtomkring. Venner: være sammen med mennesker, finne spennende og utfordrende fellesskap, snakke med mennesker om ”laust og fast”. Friluftsliv: stillheten og kreftene i naturen, båt- og fiske og finne nye plasser og arenaer å forholde seg til. Kort oppsummert: være DER jeg er!

 

Gro Steensnæs Håvåg
Gro Steensnæs Håvåg

 

Hva er du redd for?

Jeg er redd for at vi mennesker ikke skal bruke det vi er og har til glede for hverandre…kanskje er jeg redd for ensomhet?!?…eller at jeg skal ”sove i livet” og ikke se det som virkelig betyr noe!

 

Hva ønsket du å bli, og hva er du nå?

Min store drøm i oppveksten var å bli lærer og hadde mange ”skoletimer” med ”fantasielever” i klasserommet. Til slutt ble det ”kjempekarakterer” når jeg gikk ut av folkeskolen…og for å få gode karakterer på framhaldsskolen i Etne slo jeg til med en gripende fortelling om en drøm om å bli misjonær. Det slo til og overstyrte min elendige evne til å skrive nynorsk.

Nå er jeg en lykkelig pensjonist som prøver å gi til andre  det andre har vært for meg. Det jeg savner passer jeg på å få gjøre. Prøver å gjøre prestetjenester der de trenger meg. Er sammen med to gode venner ”Bymisjonsprest” i Haugesund og gleder meg over den friheten jeg har til å ta igjen noe av det jeg ikke fikk tid til eller hadde krefter til i mitt arbeidsliv.

Har lagt bak meg en periode med mange helseplager og er glad for at helsevesenet har stor kompetanse på å ta vare på det som egentlig er den største verdien: å få leve med de ressursene vi har og ta vare på oss selv.

 

Hva tenker du om barn, ungdom og karrieremennesker?

Ungdom er mennesker på vei til nye utfordringer og som er avhengig av at vi voksne bryr oss og inspirerer dem til å ta vare på muligheter og  være åpne for utfordringer. Vi må ”respektere” dem, det vil si: hjelpe dem å se om og om igjen om de har tatt vare på de store mulighetene de har og ikke glemme å bygge gode forhold inni seg og rundt seg. Barnehagebarn er heldige som får være med å utvikle seg sammen med andre mennesker både sine jevnaldrende og flotte og dyktige ”barnepedagoger”. Jeg skrev alltid på søknaden til barnehagen for mine barn: ”De trenger å være i en sammenheng der de lærer å samhandle med dyktige fagmennesker og utvikle seg sammen med jevnaldrende.”

 

Noen råd?

Vær deg selv.

Lær av og lev sammen andre.

Ikke glem å ta vare på mulighetene til å lære

og til å være et godt medmenneske.

 

Hva tror du på?

Jeg har et kristent livssyn.

Brett Borgen sitt lille dikt om tro sier mye om at det ikke har de grensene vi menneskene setter:

Jeg tror på undrene

Det faller meg uendelig lett:

Sitter jeg ikke her ?

Jeg vil tro og gleder meg til resten av livet og håper på at livet er mer enn det jeg kan se med øynene mine.

 

Er det verdier godt forankret på din arbeidsplass?

I de oppgavene jeg har hatt i et langt yrkesliv har jeg lært at livet ikke er et A4 opplegg. Både i Kirken og på Sykehuset har jeg lært mer om livet og om tro enn noe studium eller teoretiske utlegninger har gitt meg. Medarbeidere og mennesker i sorg, sykdom og glede har gitt meg tro og mot. Jeg tror OG jeg vil heller tro og ta feil…enn det motsatte.

 

Takk for praten Gro!

 

Om du ønsker å høre hele foredraget mitt om «det var en gang et menneske», så kan du klikke deg inn på denne linker her: Det var en gang et menneske.

 

Ønsker dere alle en riktig god påske!

Lisbeth

About the author

Lisbeth A. Spies er utdannet Markedsøkonom fra BI, og snart ferdig sertifisert NLP Coach. Hun har erfaring som leder fra ulike bedrifter de siste 10 årene, sist som daglig leder for Haugesund Sentrum.