En god start på dagen

En god start på dagen

Hverdager er det beste jeg vet! Jeg fungerer definitivt best når det er sånn noenlunde struktur og system i dagene. Spesielt på morgenen. Og med det så mener jeg hverdagslige ting som det å stå tidlig opp (0615), ta noen dype inn- og utpust, gå den forfriskende turen med hunden, drikke det rensende ingefærvannet og spise den varme gode grøten med kanel og kardemomme. Ahhhh… Og litt yoga, som passer meg den dagen. Så er jeg klar til å ta fatt på det som kommer av utfordringer resten av dagen.

Vi lærer hele livet, og jeg måtte bli nesten 43 år før jeg kunne finne en formel som faktisk funket for meg. Og det som fungerer for meg nå, trenger ikke nødvendigvis vare resten av livet. Vi er stadig i endring. Det kan fort bli en klisje når en beveger seg inn i yogaverden, drikker te, blir vegetarianer og slutter å gå med sminke. Men hva er det som faktisk skjer? Og hvorfor?

Yogaen har for meg og mange andre åpnet opp i en fastlåst kropp og et ubevisst sinn. Vi kan ha emosjonelle og fysiske begrensninger i kroppen uten å vite spesifikt hva det er – annet enn at vi muligens kjenner på et ubehag. Vi holder pusten, trekker inn magen, spenner kjeven osv, og så kan en yogatime gjøre at plutselig noe løsner. Jeg tror de fleste som har prøvd yoga vet hva jeg snakker om. Vi kan bla ha en del blokkeringer i brystet pga måten vi jobber på, stress, emosjoner eller lignende. Og hvis en har vært utsatt for stress over lengre tid, så har en i tillegg tillagt seg uvaner som setter seg i kroppen. I det vi da gjør yoga og åpner fysisk opp, så kan det være vanlig få emosjonelle reaksjoner og et mer åpent sinn.

Yoga i naturen

Uvaner i kroppen kan også påvirke uvaner i livet generelt. Det handler muligens mer om den ubevisste levemåten. Vi har ikke tid til å stoppe opp og kjenne etter. Eller kanskje vi ikke gir oss tid? Hvordan har jeg det i dag? Hva kunne ha vært annerledes? I en travel hverdag så kan hverdagen ta deg så pass at du ikke har kapasitet til å gjøre eventuelle endringer. Lytte til kroppen. Jeg har selv vært på denne karusellen, og for min del måtte det en skikkelig smell til for å forstå at jeg måtte gjøre noen bevisste endringer. Jeg tror også i en travel hverdag at en lett kan gjøre seg avhengig av ting for å kompensere for ubalanser, sånn at begrensinger i oss blir større. Og i det de ytre faktorene spiller en større rolle enn det du selv ønsker, så er det kanskje på tide å gjøre noen grep.

Jeg har i mange år hatt en anstrengt forhold til mat pga en ubalanse og spiseforstyrrelse jeg hadde i ung alder. Mat har derfor ikke vært en «venn», men mer en avhengighet og besettelse. Maten styrte livet mitt, på godt og vondt. Jeg har også vært avhengig av andre ting i livet, som f.eks anerkjennelse, bli sett, få bekreftelserk osv. Og kaffe. Poenget mitt med dette er at jeg tror det har en sammenheng. Vi kan lett gjøre oss avhengige. Avhengighet gjør oss også overbevist om at det er det eneste rette. Og kanskje er det en trøst? Så hva skjer hvis en gjør noen små endringer i livet? Vi vet at små endringer kan utgjøre store forskjeller.

Hvor vil jeg med dette? Tilbake til hverdagsliv…. Hva blir konsekvensene av det jeg gjør hver dag? Eks mobilbruken, kostholdet, arbeidsmengde, etc.. Når du legger deg på kvelden. Hva er konsekvensen av det jeg har gjort akkurat i dag? Hvordan har det påvirket meg og de rundt meg?

Glede, eller ikke? Årsaken til at vi blir passive. Årsaken til at vi ser muligheter eller begrensinger. Er det tankesettet vårt? Vi kan hver eneste dag gjøre noe nytt. Vi kan se muligheter, eller begrensninger. Vi kan tenke helt annerledes, hvis vi vil. Hva begrenser oss? Hindrer oss? Har vi et åpent blikk eller et kritisk?

Hverdagsglede er for meg å lage meg en god start på dagen – på min måte. Så er jeg en bedre utgave av meg selv. Og så må vi tåle å gå på trynet innimellom. Men det er også en del av livet 🙂

Lag deg en god helg og en god uke. På din måte!

Stillhet

Varm hilsen

Lisbeth


About the author

Lisbeth A. Spies er utdannet Markedsøkonom fra BI, og snart ferdig sertifisert NLP Coach. Hun har erfaring som leder fra ulike bedrifter de siste 10 årene, sist som daglig leder for Haugesund Sentrum.